Home     Met Pa valt niet te feesten - Guus Dijkhuizen
Met Pa valt niet te feesten - Guus Dijkhuizen

Met Pa valt niet te feesten - Guus Dijkhuizen


Een verhaal over een verschoppeling, een jongetje dat onder deprimerende omstandigheden opgroeit.

Lange tijd heeft Guus Dijkhuizen het verhaal met zich meegedragen dat in dit boek wordt verteld: kind van een foute vader, jaren van verwaarlozing en kindertehuizen, aangrijpende oorlogservaringen.
De schrijver vertelt het verhaal op een nuchtere en enigszins laconieke toon en niet gespeend van humor. De lezer is gewaarschuwd: eenmaal aan dit boek begonnen zal hij niet rusten voordat het is uitgelezen.

Schrijver: Guus Dijkhuizen
Ontwerp omslag en binnenwerk: Skrid Design - Maarten Dirks

Uitgeverij: Nieuwe Druk
Eerste druk 2012
Paperback
Aantal pagina's: 307
Formaat: 13,2 x 21,4 cm
Genre: roman
ISBN: 978-94-91409-059


22.50

€ 5.00

Voorraad: 1
Levertijd 1-2 werkdagen


Artikelcode: ND0026

Met Pa valt niet te feesten - Guus Dijkhuizen


  • Productinformatie
  • Ook leverbaar

 

 
Het begin is niet het begin, dat komt later. Het verhaal over Frans, zijn broer Leo en zus Marja, zijn vader Leonard en de families Splinter en Huurhuis, begint bij Frans' terugkomst in Amsterdam. De vertelling gaat ook over Hitler, die net als Frans een moeilijke jeugd had. Waarvan akte.

'Goed geschreven, robuuste stijl en een indrukwekkend verhaal'
Thomas Verbogt

'... Een verhaal over een verschoppeling, een jongetje dat onder deprimerende omstandigheden opgroeit. Het knulletje ondervindt weinig liefde en genegenheid. Zijn leven speelt zich af in een tijd van oorlog en ellende. Dat de kleine Frans overeind blijft mag een wonder heten. Tal van ontroerende en adembenemende passages grijpen je als lezer bij de strot. Maar op een geheel eigen wijze weet Guus Dijkhuizen, o.a. met een verrassend relativerend taalgebruik soms bij de lezer ook een lach te ontlokken. Guus Dijkhuizen speelt het klaar met zijn verhaal een tijdsbeeld te schetsen dat de grondslag vormt voor een documentaire.'
Hans Sternsdorff*

* Kunstverzamelaar Hans Sternsdorff (geb. 1924 Amsterdam) was ondermeer journalist bij 'De Volkskrant' en 'Het Vrije Volk'

Over Guus Dijkhuizen
Foto Marc Pluim

Guus Dijkhuizen, 1937-2013, Amsterdam
Guus Dijkhuizen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van een zieke moeder en het gedrag van zijn vader (zijn vader was NSB-er) , na een verblijf in een aantal pleeggezinnen en een kindertehuis in Zutphen, als jongetje van zeven jaar op de trein gezet naar Duitsland voor een Germaanse opvoeding.

Na de ineenstorting van het Derde Rijk wordt hij samen met zijn broer en zus  door de Amerikaanse bevrijders naar Groningen gebracht. Vanaf daar gaan de jongelui per schip terug naar de familie in Amsterdam.

Na verblijf in pleeggezinnen en een drietal kinderentehuizen, en een diversiteit aan mislukte beroepsopleidingen, onder meer: kok/kelner, timmerman, drummer, en cabaretier, start hij in 1963 samen met zijn vriend Peter Hamelink het tijdschrift Gandalf.

Guus zijn opstandige gedrag en onderzoeken van de BVD , bezorgde hem het etiket van staatsgevaarlijk. Hij was enig lid van de ‘Vereniging ter bevordering van het aftreden van Amsterdams burgemeester Van Hall' en zo waren er nog wat zaken.

Een groot aantal schrijvers ondertekenden een protestbrief , o.a. A. Roland Holst, Victor van Vriesland, Jef Last, Jan Wolkers, Remco Campert, Adriaan Morriën, en Simon Carmiggelt.

Alles tezamen kreeg Guus Dijkhuizen hierdoor enige  landelijke bekendheid.
Niet alleen in Nederland bezorgde Gandalf opschudding, in 1969 werd  het periodiek in België verboden. Dit feit leidde in April 1970 tot een grootscheepse demonstratie op het Brouckerenplein te Brussel door de opstandige boekverkoper Herman Claeys.  Guus Dijkhuizen werd naar aanleiding hiervan voor België als ongewenste vreemdeling verklaard en moest voor de Amsterdamse arrondissementsrechtbank verschijnen om gehoord te worden volgens Belgisch-recht. Dit had weer tot gevolg dat op initiatief van Jef Last en Victor van Vriesland een open protestbrief gericht aan onze Koningin tot stand kwam.

Buiten het schrijven voor en het uitgeven van Gandalf was Guus ook werkzaam als journalist voor o.a. Avenue en Frieslandpost en schreef hij jarenlang voor de literaire uitgave ‘De Gids’.
Van Amsterdam verhuisde hij naar Nijeholtwolde in Friesland en vandaar naar het Gelderse Velp, waar hij in november 1984 het Gelderse Kunstencentrum ‘Kunsthuis 13’ van de grond tilde, een podium voor muziek, theater en beeldende kunst. Van deze cultuurtempel was hij ruim 17 jaar de directeur. Voor zijn werk als promotor van de kunst, ontving hij een koninklijk lintje van verdienste, Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Van zijn hand verschenen buiten ‘Met Pa valt niet te Feesten’ en het onlangs verschenen 'Narigheid in Ribfluweel' nog een twaalftal boeken, o.a. ‘Een bagatel’,  ‘Met innige groetjes van onze Lieve Heer’, ‘De Bijbel van Guus en Hans’, ’Tegen kweek en onrecht’, ‘Jantje is weg’, en ‘Dag van zure appels’.

Hij is de enige Nederlandse schrijver waarvan versleten pantoffels worden bewaard in het Letterkundig museum. Vanaf juni 2001 heeft hij in het Gelderse Velp zijn eigen galerie voor hedendaagse beeldende kunst, ‘Galerie Klas Vijf’.

Over Skrid Design - Maarten Dirks